06 - 45 74 02 23
info@rosannevanherksen.nl

Hier ontdekte ze het tekort aan toneelstukken voor grote groepen en begon met schrijven op maat. Ze draait haar hand niet om voor 26 kinderen en gelijke rollen. Ze geniet van ideeën van kinderen om het net even anders te doen.
               En ooit, ooit zal ze iets regisseren met de vraag die ze altijd krijgt: “kunnen we mijn echte konijn niet gewoon gebruiken in de musical?” Voorlopig maakt ze haar droom waar: haar stukken verkopen! Zo schreef ze ‘Superhelden VS Slechteriken’ en ‘Ruimtereis’ voor kinderen. De jongerenmusicals ‘Will we rock you?’ en ‘Puberkamp’. ‘Uitje? Eitje!’ over een stel gekken op een uitje, en ‘Mine’ voor volwassenen.
               Haar trots schreef ze in 2011. Een toneelstuk waar zoveel meer uit voortvloeide dan alleen teksten: ‘Weet je nog? Toen de wind…”
Een liefdesverhaal in vier seizoenen, geïnspireerd door gedichten van Hans Lodeizen.

DE VROUW

Ze bedenkt graag, en dan in één zucht is er een verhaal. Ze is gelukkig.
               Maar soms huilt ze. Ze is gek en gewoon. Ze wil haar hart volgen, maar denkt veel na. Ze houdt van reizen, maar ze is vaker thuis. Ze is nieuwsgierig en eerlijk. Ze geniet van chocola, risotto en appel met suiker uit de magnetron. Van het nieuws, oneerlijkheid, hulpeloze ogen, ongelukkige kinderen en onrechtvaardigheid wordt ze verdrietig, maar dat vindt ze gewoon.
               Ze houdt van actie. Van groene blaadjes, muziek, zon, lachende mensen, spelletjes, boeken, een stevige huilbui bij een film en van schapen in de wei.
               Een zondagskind komt alles aanwaaien. Ja, als je er hard voor werkt wel! Ze is Rosanne, zo is het en niet anders.

“Hollywood” foto: Mich Buschman
e wil dat mensen haar kennen als (toneel) schrijfster en van Theatergroep Smoesjes! Als Lotte uit ‘Plaza Patatta’, als bibliothecaresse van de ‘Biebshow’, als Zwaan uit ‘Pieten met Smoesjes!
Het REUZEkado’, als Jannie uit “Wij houden van kamperen, dat houdt ons jong en fris!” en als Loes van ‘Ik voel een voet!’. Maar het begon gewoon thuis, op zondag 1 december 1985 in Apeldoorn.

TONEEL

Na 36 uur weeën hield ze nog 3 dagen haar ogen dicht. En toen… toen begon ze met toneelspelen! Was het niet bij de toneellessen van Sylke, dan wel thuis met verkleedkleren of met luid geschreeuw na een val. Haar zussen zeiden regelmatig: “O, Rosanne voert weer een stukje op”, als ze iets niet mocht en daar tegenin ging.

STUDEREN

De HAVO sloot ze in 2002 af met een 5 voor zang, een 9 voor de performance en een hoop verbaasde docenten: “speel jij toneel?” Op de PABO (propedeuse 2003) bleek dat geschiedenislessen niet altijd als gladiator, barbaar of heks gegeven konden worden. En daar begon het te kriebelen.. Auditie doen of niet? Ze deed er één, aan De Amsterdamse Theater Academie. Ze genoot! Spelen, lezen, schrijven, alles waar ze zo van hield.
               In het laatste jaar van haar studie maakte ze een half jaar theater met schoolkinderen in Sri Lanka. Met deze onbeschrijfbare ervaring als inspiratie, studeerde ze in 2007 af als zelfstandig uitvoerend theatermaakster met de solovoorstelling ‘Schommelen’.

SCHRIJVEN

Tijdens haar studie begon Rosanne met lesgeven.